Aktualitások

2000.01.14
Alapvető tűzvédelmi szabályok

Alapvető tűzvédelmi szabályok

Bár ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a tűzvédelemről, megfelelő oktatáson kell részt vennünk. Azonban vannak olyan szabályszerűségek is, amelyeket mindenkinek illene tudnia, és valahol persze magától értetődőnek is tűnhetnek, ha jobban belegondolunk.

A tűzvédelmi oktatás keretein belül mindent megtanítanak, amit csak tudni lehet a témával kapcsolatban. Széleskörű tűzvédelmi oktatásra, azonban nincs szüksége mindenkinek, vagy esetleg nincs is rá lehetősége. Viszont mindenkinek illik tudni alapvető dolgokat, amelyek segítségével elkerülheti, hogy az otthona, az élete vagy a családja élete veszélybe kerüljön. Ilyen például az, hogy dohányzás után a csikket teljesen el kell nyomni, méghozzá egy erre alkalmas edényben, különben valami ki is gyulladhat tőle. Nem szabad műanyag tálat használni erre a célra, és mindig figyelni kell arra, hogy ne legyen még parázsló cikk a hamutálcában, mikor azt a szemetesbe ürítenénk. Ugyanígy nem szabad műanyag vödörbe szedni az égő parazsat a kályhából sem, hiszen az megolvadhat, és felgyulladhat. A háztartáson belül alapvető szabályoknak kell eleget tennünk. Például mindig oda kell figyelni arra, hogy ne hagyjunk bekapcsolva semmilyen elektronikai eszközt. Kiváltképpen fontos ez a tűzhelyek vagy éppen vasalók esetében. Ezen felül persze többet is tehetünk. A tüzelőanyagot például mindig távol kell tartani a kályhától, kazántól, stb. De az éghető anyagokat szabályosan egyébként is többméteres távolságban kell tartani a lakóépületektől. Ha pedig rendelkezünk gázpalackokkal, akkor azokból maximum hármat érdemes a házban tartanunk, de nem szabad őket folyosókon vagy a pincében tárolnunk.

Ha ezekre odafigyelünk, akkor már tettünk azért valamit, hogy megelőzzük a tűzeseteket. Bár természetesen teljesen nem fogjuk tudni kikerülni a tüzet, de a megfelelő tűzvédelemmel hatalmas arányban csökkenthető a tűz kialakulásának az esélye.

Honlap készítés