Aktualitások

2017.11.13
Minden, amit egy munkavállalónak tudnia kell a tűzvédelemről

Minden, amit egy munkavállalónak tudnia kell a tűzvédelemről

Az egyik legfontosabb dolog a tűzvédelem, melyet egy munkavállalónak meg kell, hogy tanuljon munkavállalásának kezdetekor.

A munkáltatónak a feladata meggyőződni arról, hogy a munkavállaló mennyire felkészült egy ilyen helyzetben. Abban az esetben, ha a munkavállalónak nincsen tűzvédelmi vizsgája, akkor a munkáltató feladata a vizsgát leszervezni, és a költségeket fedezni. A munkáltató kötelezettsége egy olyan munkahely biztosítása a munkavállaló számára, ahol nap, mint nap biztonságban dolgozhat. A munkavállaló felkészítése mellett, állandó készültségben kell tartani a tűzvédelmi berendezéseket pl. tűzoltó készülék. Minden évben ezeket a berendezéseket át kell nézetnünk, az erre szakosodott szakemberekkel, hogy kifogástalan legyen a működésük. A munkáltató feladata továbbá az is, hogy egy jól működő tervet ismertessen a munkavállalókkal vészhelyzet esetére. 

Egy esetleges tűzvédelmi ellenőrzést bármikor végrehajthatnak az illetékes személyek bejelentkezés és engedély nélkül. Lényeges, hogy ne legyen ismeretlen számunka az ellenőrzés menete. A tűzvédelmi tanácsadók igénybevétele kötelező olyan vállalatok részére, melyek 5 főtől több munkavállalót alkalmaznak. Az ilyen szolgáltatók elsődleges célja, hogy a kis-és középvállalkozók, akik nem rendelkeznek a munkahelyen saját tanácsadóval segítsék őket a legújabb jogszabályok értelmezésében és azok mihamarabbi kivitelezésében. A tanácsadók alkalmazásával takarékoskodhatunk is, hisz a figyelembe nem vett és be nem tartott jogszabályok megbírságolást vonnak maguk után. Olyan munkahelyeken ahol vegyi, vagy kémiai anyagok kerülnek felhasználásra az átlagosnál is nagyobb tűzvédelmi rendszerre van szükség, a robbanásveszély megelőzése érdekében.

Honlap készítés