Aktualitások

2000.03.14
Kiemelt tűzvédelem az aratás alatt

Kiemelt tűzvédelem az aratás alatt

A mezőgazdasági betakarítás számos tűzvédelmi problémát felvet. Ugyanis ilyenkor a betakarítandó termény egy nagyobb része könnyen éghető anyag, amelynek nem kell sok ahhoz, hogy lángra kapjon. Így aratás alatt külön figyelmet illene fordítani a tűzvédelemre.

A tűzvédelmi szakvizsgáztatás alatt könnyen lehet kérdés az is, hogy mi a teendő aratás alatt annak érdekében, hogy elkerüljük a tűz kialakulását. Sajnos azonban nincs minden mezőgazdásznak tűzvédelmi szakvizsgája. Ám ennek ellenére nekik is oda kell figyelni minderre, ha nem szeretnék, hogy amiért egész évben dolgoztak, füstbe menjen. Ezért a mezőgazdasági járművek kipufogóira érdemes szűrőket szerelni. Nagyon sok tűz keletkezik ugyanis abból kifolyólag, hogy a kipufogóból szikra csap ki, amely begyújtja a learatott termést. Ezen felül pedig jó, ha minden egyes járműben van egy működő tűzoltópalack is, amellyel rögtön meg lehet akadályozni, hogy nagyobb tűz keletkezzen a néhány szikrából. De a legjobb pedig mindenképpen az lenne, ha az aratást bejelentenék az adott szerveknél, így azok is figyelemmel kísérhetik az eseményeket. Ezáltal kerülhető el, hogy bármilyen nagyobb probléma vagy kár történjen. Hiszen, ha a tűzoltók is készenlétben vannak, akkor nem valószínű, hogy az egész földterületünk leég még mielőtt betakaríthattuk volna a betakarítani valót.

Mindig érdemes tehát elővigyázatosnak lenni. Bár a gazdák nem mindig gondolkoznak azon, hogy milyen problémák történhetnek aratás során, sajnos ez nem jelenti azt, hogy nem üthet ki tűz a földön. A termés leégéséhez képest pedig végképp nem akkora befektetés a tűzoltópalackok és a szűrők beszerzése. Az időt pedig semmiképpen sem szabad sajnálni az aratás bejelentésére, hiszen valóban lehet, hogy végül ezen fog múlni, hogy lesz-e egyáltalán mit learatnunk, vagy sem.

Honlap készítés