Aktualitások

2000.04.14
Miért legyen tiszta a kémény?

Miért legyen tiszta a kémény?

A tűzvédelem egy részére csak télen van szükségünk. Ugyanis a fűtés egy igen nagy kockázati tényező a tűz kialakulását illetően. Nagyon sok tűz keletkezik például a nem megfelelően tisztántartott kémények miatt. Ám fontos tudnunk, hogy némi odafigyeléssel az ilyen jellegű tüzek elkerülhetők.

A tűzvédelem egyik alappillére a fűtés alatti felkészültség és magas fokú odafigyelés. Ennek értelmében kiemelt figyelmet kell fordítani a kéményünkre vagy kéményeinkre is, hiszen ezek akár komoly tűzforrások is lehetnek. Bármilyen száraz is a tüzelőanyag, annak az égésével akkor is távozik némi nedvesség is, amely képes lecsapódni a kémény belső falán kátrányt hozva létre. Az idő előrehaladtával pedig a kátrány mennyisége csak növekszik. Mindez fokozottan igaz, ha például még egészen nedves, viszonylag frissen kivágott fával tüzelünk. Egy idő után azonban a kéményben lévő kátrány is felgyulladhat, amelynek hatására az egész kéményünk izzani és parázslani fog. Egyszerűen le fog égni a faláról a kátrány. Ez általában nem tesz kárt magában a kéményben. Azonban szikrák csaphatnak ki belőle, amelyek elérhetik a tetőszerkezetet vagy a mennyezetet is. Ezek pedig általában éghető anyagokat is tartalmaznak. Kiváltképpen veszélyeztetettek ebből a szempontból a régebbi építésű házak, amelyek mennyezete gyakorta nádból készült. Ha ezt vagy a fagerendákat eléri néhány szikra, akkor egy-kettőre leéghet az egész házunk. Ennek elkerülése érdekében tehát érdemes rendszeres időközönként kitisztítani a kéményünket.

Ha rendszeresen végezzük a kéményseprést, akkor nem egy nagy munkáról van szó. Igencsak kevés energiabefektetést igényel az egész művelet tekintve, hogy cserébe nyugalommal telítve hajthatjuk álomra a fejünket esténként tudván, hogy az éjszaka folyamán nem fog leégni a házunk a kéményből kicsapó egy-két kósza szikrának köszönhetően.

Honlap készítés