Aktualitások

2000.06.14
A munkahelyek kialakításának szabályai

A munkahelyek kialakításának szabályai

A munkavédelem alá rengeteg szabályozást értünk. Nagyon sokan gondolják úgy, hogy csak arról van szó, hogy olyan körülményeket kell biztosítani a munkavállalók számára, hogy azok a munkavégzés alatt ne szenvedjenek balesetet. Holott a munkavédelemnek pontos előírásai vannak a munkahelyek kialakítására is.

A munkavédelmi oktatás alkalmával mindenkinek világossá válhat, hogy ahhoz, hogy egészségesnek és elfogadhatónak nevezzünk egy munkahelyet, számos feltételnek kell megfelelnie. Bár ez alapvetőnek tűnik, de mégis munkavédelmi előírásnak kell előlátnia, hogy a munkahelyiségben megfelelő hőmérsékletnek kell lennie, amelynek alkalmazkodnia kell a munka jellegéhez és a munkások fizikai megterheléséhez. Ez jelentheti azt, hogy nyáron kötelező egyes helyeken a klíma használata, télen pedig értelemszerűen fűteni szükséges. Sőt, tartalékfűtésről is gondoskodni kell az olyan helyiségekben, ahol a munkások tartósan tartózkodhatnak. Ezen felül pedig külön hangsúlyt kell fektetni a világításra is. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű természetes fényben dolgozhassanak a munkavállalók, de emellett megfelelő mesterséges fényt is biztosítani kell. Az előbbihez értelemszerűen ablakok szükségesek. De a munkavédelem a nyílászárókat nem csak aszerint kötelezi, hogy azok mennyi fényt engednek be, hanem aszerint is, hogy azokat mennyire biztonságos használni. Ugyanis azokat úgy kell kialakítani, hogy a munkavállalók biztonságos módon tudják nyitni, zárni, illetve szükség szerint beállítani, vagy akaratlan elmozdulás ellen biztosítani. Azok kinyitott állapotban sem jelenthetnek veszélyt az ott dolgozókra.

Persze a munkahelyek megfelelő kialakítása nem ér véget ezzel a néhány szabállyal. A munkavédelem előírásainak megfelelően gondoskodni kell a pihenőhelyről, a vészkijáratokról, a biztonsági jelekről és a közlekedési útvonalak biztonságossá tételéről is.

Honlap készítés