Aktualitások

2000.07.14
Vészkijáratokat mindenhová!

Vészkijáratokat mindenhová!

Az egy jó dolog, ha az otthonunkban rendelkezünk vészkijárattal és útvonallal arra az esetre, ha valamiért gyorsan kellene elhagynunk a lakóterünket. Azonban ez nem lehet előírás, hiszen a saját otthonában a saját biztonságáért mindenki maga felelős. Nem úgy az ember munkahelyén, ahol igenis kötelező a vészkijárat megléte.

A munkavédelem Budapest és Magyarország összes többi településén létező bármilyen munkahely számára előírja a vészkijárat vagy vészkijáratok és a menekülési útvonalak meglétét. És természetesen ezeket a kijáratokat és útvonalakat mindig teljesen szabadon kell hagyni, hogy ha szükséges, ezeken keresztül akadálymentesen kijussanak a munkavállalók, és a többi munkaterületen tartózkodó egyén. Ráadásul ezeknek az útvonalaknak mindig a lehető legrövidebbnek kell lenniük, hogy a lehető legrövidebb idő alatt lehessen rajtuk keresztül a szabadba vagy egy biztonságos helyre jutni. De ez magától értetődő is, hiszen a vészkijáratoknak pont az a lényegük, hogy gyorsan és biztonságosan lehessen általuk elhagyni a munkahelyet. Fontos, hogy a vészkijáratok mindig meg is legyenek jelölve, a menekülési útvonal pedig fel legyen tüntetve valahol a helyiségben. Persze a legjobb pedig az lenne, ha minden munkavállaló kapna munka- és tűzvédelmi eligazítást, amikor az adott munkahelyre kerül.

A vészkijáratokat leggyakrabban a lehetséges tűzesetek miatt írják elő, és vélhetően ebből kifolyólag használják is a legtöbbször. Azonban persze más potenciális veszélyforrások is lehetnek, amelyek miatt szükséges lehet a menekülési útvonalon át elhagyni az épületet. Bárhogy is legyen, a vészkijáratok megléte és ismerete nem opcionális, hiszen bizonyos esetekben ez lehet a kulcsa a munkavállalók túlélésének is az adott munkahelyen.

Honlap készítés