Aktualitások

2000.08.14
Munkalélektan, a munkavédelem része

Munkalélektan, a munkavédelem része

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a munkavédelem csak arról szól, hogy a munkahelyen a munkavállalók úgy dolgozhassanak, hogy ne érjék őket balesetek. Azonban sok olyan munkakör van, amelyek pszichológiai megterhelést is jelentenek, ezért a munkavédelemnek lélektani szempontból is vizsgálnia kell a munkavállalót és a munkakörülményeket.

A munkavédelmi szolgáltatás a munkavégzés során létrejövő lélektani viszonyokat is tanulmányozza. Ugyanis ilyen viszonyok jöhetnek létre a munkavállaló és a szerszámok, a munkavállaló és a munkakörnyezet, illetve a munkavállalók között is. Ez persze nem is furcsa, hiszen az ember egészségéhez a pszichikai egészség is hozzátartozik. Ami azonban még fontosabb itt is, az a megelőzés, hiszen vannak olyan munkakörök, amelyek kifejezetten magas pszichikai igénybevételt jelentenek, és ennek nem tud mindenki megfelelni, némelyek talán összetörnének a stressz alatt. A munkavédelemnek ezért még a munkakör betöltése vagy oktatása előtt lélektani vizsgálatnak kell kitennie a munkakörre pályázót. A munkára jelentkezők alkalmasságát pszichológusok vizsgálják munkalélektani laboratóriumokban. A vizsgálattal állapítják meg, hogy a munkavállalónak megvannak-e az általa betölteni kívánt munkakörben a pszichés terhelés elviseléséhez szükséges adottságai, továbbá a szükséges észlelési, döntési és cselekvési képességei. Ha pedig valaki megfelel az adott vizsgálaton, akkor is felülvizsgálatra küldik bizonyos időszakonként.

Láthatjuk tehát, hogy a munkalélektan teljesen jogosan része a munkavédelemnek. A felelős döntések meghozatalához, és az egészség megőrzéséhez, mindenképpen szükség van arra is, hogy a munkavállalók pszichológiai szempontból is teljesen egészségesek legyenek.

Honlap készítés