Aktualitások

2000.09.14
Foglalkozási ártalmak: zajártalom

Foglalkozási ártalmak: zajártalom

A munkabalesetek kezelése egyértelműen a munkavédelem feladata. Azonban nem feltétlenül kell elmenjünk, egészen a balesetig, ugyanis a munkafolyamat hosszútávú végzéséből kifolyólag is létrejöhet egészségkárosodás, amelyet foglalkozási ártalomnak nevezünk. Ezek közül igencsak alattomos a zajártalom, amely hosszútávon halláskárosodást is okozhat.

A munkabalesetek olyan balesetek, amelyek a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben érik annak helyétől, időpontjától és a munkavállaló közrehatásának mértékétől függetlenül. Fontos megjegyezni, hogy a balesetek hirtelen történnek, tehát nem egy tartós folyamat eredményei. Ezzel szemben a foglalkozási ártalmak azok. A hosszantartó erős zaj kellemetlen érzést okoz, ezen felül fárasztó, és a figyelmet is elvonja. A csak átmeneti zaj csupán egyszerű foglalkozási ártalmat jelent, azonban a tartós zaj akár maradandó idegrendszeri elváltozáshoz, sőt halláskárosodáshoz is vezethet. Hogy ez ne következhessen be, a magyar szabványok szerint a napi nyolcórás munkaidő alatt legfeljebb 85 dB zaj engedhető meg. Azonban a zaj vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatása már nagyjából 60 dB-től érzékelhető. Változhat a vérkeringés, valamint a belső és a külső elválasztású mirigyek működése is. Viszont 85dB alatt a fül még képes adaptálódni a hangviszonyokhoz, és halláskifáradás jön létre, amely átmeneti hallásküszöb emelkedést idéz elő. Ez a határérték feletti tartós zaj esetén azonban károsodik a hallóidegvégződés, amely halláskárosodáshoz vezet, mely már nem szüntethető meg sehogy sem, csak javítható némiképp hallókészülékek segítségével. És akkor a pszichikai hatásokról még nem is beszéltünk, hiszen a folyamatos zaj idegesítő is lehet.

Az üzemi, munkahelyi zajhoz az ott dolgozók rövidebb-hosszabb idő alatt hozzászoknak, és ez olyan hamis érzetet kelt, mintha már nem is lenne veszélyes. A megszokás ellenére azonban a zaj kifejti káros hatásait. Hat a dolgozó teljesítményére és az egészségi állapotára is.

Honlap készítés