Aktualitások

2001.08.01
Érdekességek a munkabalesetek világából

Érdekességek a munkabalesetek világából

Tudta, hogy világszerte naponta hatezer ember hal meg munkájával kapcsolatban? A rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy a háttérben legtöbbször a figyelmetlenség áll. De vajon melyek azok a területek, amelyek a leginkább érintettek? Mi a helyzet a nyaranta jelentkező hőség hátulütőivel munka szempontjából? Cikkünkben ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

A munkabalesetek között az egészen enyhe verzióktól akár a halálos kimenetelűekig sokféle megtalálható. Ezek egy része, főként a kisebb sérülések általában nem is kerülnek ki a cég falain kívülre. Tipikusan ilyenek a vendéglátásban elszenvedett apróbb égési sérülések. Más a helyzet azonban akkor, ha komolyabb következménnyel jár egy-egy balesetet okozó helyzet. A gépiparban és az építőiparban a leggyakoribbak a munkabalesetek, s ezek között nem ritka, hogy ittas állapotban van a munkavállaló. Ugyan a cégek és a jogszabályi háttér is igyekeznek ezeket a lehetőségeket kiszűrni, de a gyakorlatban sokszor egészen más érvényesül, mint azt a jogalkotó elképzeli. Tény viszont, hogy a munkabalesetek körülbelül 85 százalékában a hatóság az esettel összefüggésben fel szokta függeszteni az érintett munkatevékenységet.

Minden évben aktuálissá váló probléma a nyaranta vissza-visszatérő hőségriadó. A szabadban, vagy magas hőmérsékleten dolgozók számára ilyenkor mindenképpen biztosítani kell a fokozott folyadékfogyasztás lehetőségét. Erre főként az építőiparban lenne érdemes kiemelt hangsúlyt helyezni. Egyébként a felsorolt területeken túl a szállítás és a raktározás terén is viszonylag gyakran előfordulnak balesetek. Az előbbi a folyamatos utakon való jelenléttel is összefüggésbe hozható. A területtel kapcsolatban egyre nagyobb hangsúly helyeződik a munkavédelmi képviselők alkalmazására, akiknek jelenlétét húsz fő feletti alkalmazott szám esetén jogszabály is előírja.

Honlap készítés