Aktualitások

2002.07.29
A munkavédelem célja és feladatai

A munkavédelem célja és feladatai

Az emberek az életük nagy részét az iskolában, majd a munkahelyen töltik. Természetes követelménynek bizonyul, hogy kulturált, biztonságos és egészséges közeg legyen biztosítva mindkét helyen.

A munkavédelem legfőbb célja, hogy minden szervezett munkavégzés keretén belül ezek a feltételek biztosítva legyenek a balesetek, sérülések, és megbetegedések elkerülése érdekében. A munkáltató mindig az aktuális jogszabályok szerint köteles eljárni és a biztonságos munkavégzés lehetőségét megteremteni és folyamatosan fenntartani. Minderről a munkavédelmi törvény rendelkezik, és a munkáltatónak pedig joga van ezt megkövetelni. A munkavédelmi törvény előírja az alapvető jogokat a munkáltató és a munkavállaló részére egyaránt, melyek vonatkoznak a munkahelyre, munkaeszközökre, stb. A biztonságos munka érdekében a munkáltatónak kötelessége biztosítani a munkavállalónak munkaruhát. A biztosított munkaruha fontos, hogy megfeleljen az adott munka elvégzéséhez. Veszélyes munkakörben pl. magasépítészet, a munkáltatónak kötelessége védősisakot és biztosítókötelet biztosítani minden munkavállaló részére.

A munkavédelmi feladatok megvalósítása, a baleset-elhárító és egészségmegőrző szabályok betartása a munkáltató és a munkavállaló érdeke is egyaránt. Abban az esetben, ha munkahelyi baleset, sérülés vagy egészségkarosodás történt a munkavállalónak minden körülmények között meg kell téríteni a károsultat. Az ilyen balesetek elkerülése érdekében a munkáltatónak a munkavállalóval, a munkába állása előtt le kell tisztáznia a szabályokat, és ha arra van szükség munkavédelmi oktatást kell biztosítani számára. Az oktatások megszervezése és annak költsége is a munkáltatót terheli. A munkavédelem előírja a balesetek és a foglalkozási ártalmak megelőzésének módszereit. Ezeknek a szabályoknak betartását a munkavédelmi tanácsadók ellenőrzik.

Honlap készítés