Aktualitások

2002.11.05
A munkavédelmi tanácsadó szakértelmének jelentősége a munkahelyeken

A munkavédelmi tanácsadó szakértelmének jelentősége a munkahelyeken

A munkavédelemről szóló törvény értelmében, minden munkáltató köteles munkavédelmi tanácsadót alkalmazni vagy annak szolgáltatását igénybe venni, hogy leellenőrizze, hogy az aktuális jogszabályoknak megfelelnek-e a munkahelyi körülmények.

A munkavédelem célja, hogy megóvja a munkavállalók egészséget és megfelelővé tegyék a munkakörülményeket. A munkáltató a tevékenység veszélyességének és foglalkoztatottak számával arányosan köteles igénybe venni a szakembert. A munkáltató a biztonságos egészséges munkaviszonyok megteremtése érdekében rendszeres ellenőrzéssel kell, hogy meggyőződjön arról, hogy a munkakörülmények megfelelnek a jogszabályban leírt feltételeknek. Nincs olyan munkahely, ahol 100%-os biztonságban van a munkavállaló, de a munkáltatónak arra kell törekednie, hogy a maximális biztonsági védelmet nyújtsa a számára. A munkáltató és munkavállaló egyazon érdeke kell, hogy legyen a biztonságos munkavégzés.

Amennyiben bármilyen munkahelyi sérülés vagy baleset történik, a munkáltatónak kártérítést kell, hogy fizessen a károsultnak. A munkavállaló, ha sérülést szenvedett a rossz munkakörülmények között vagy akár saját figyelmetlensége okán, akkor az anyagi költségekkel, egészségügyi károkkal, vagy akár maradandó sérüléssel is járhat, mely állandó költséget von maga után és akár munkaképtelenné is válhat. A munkavédelmi tanácsadó jelenléte kifejezetten fontos, hiszen állandó ellenőrzés alatt tartja a munkahelyet, és ha bármilyen hibát észlel, rögtön jelzi a munkáltató felé, és annak kiküszöbölését követeli. A munkavédelmi tanácsadó oktatást is tart az újonnan érkező munkavállalók részére. Felkészíti őket a biztonságos munka menetére.

Honlap készítés