Aktualitások

2003.06.02
A tűzvédelmi oktatás fontossága

A tűzvédelmi oktatás fontossága

A mindennapi életben fontos, hogy nagy figyelmet fordítsunk a tűzveszély megelőzésére. Ha gondos tervezést és kellő odafigyelést fordítunk erre a fontos feladatra, akkor nagy eséllyel menthetünk meg emberi életeket és értékes vagyontárgyakat.

A tűzvédelmi jogszabályok értelmében a gazdálkodó szervezetek kötelesek oktatást és képzést tartani a munkavállalók részére és az esetleges tűzveszély esetén segítségükre szolgáló eszközöket biztosítani, mint pl. tűzoltókészülék. A tűzvédelmi veszély elhárítására alkalmazott berendezéseket évente ellenőrizni kell, és karban kell tartani. A tűzvédelmi tanácsadók feladati körébe tartozik ezen eszközök üzemképességének ellenőrzése és karbantartása. Az üzemeltetőnek, illetve a tulajdonosnak, fontos kötelezettségei vannak, amelyről a tűzvédelmi tanácsadó vagy megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakember segítségével kell gondoskodni a tűz és robbanásveszély elkerüléséről. A munkáltatónak a tűzvédelmi tanácsadóval együtt ki kell, hogy dolgozzanak egy lehetséges tűzveszély esetén hatékonyan alkalmazható stratégiát. A kidolgozott stratégiát vagy tervet minden munkavállalóval ismertetni kell.

Attól függően, hogy milyen tevékenységi körről van szó számba kell venni és fel kell mérni a lehetséges tűzvédelmi, és biztonsági kockázatokat. Abban az esetben, ha fokozott veszélyességű kémiai, illetve vegyi anyagok kerülnek felhasználásra a munkafolyamat alatt, akkor nagyobb figyelmet kell fordítani a robbanásveszélyre. A tűzvédelmi tanácsadó mindig az aktuális jogszabályok szerint jár el, és hívja fel az esetleges változtatásokra a munkáltató figyelmét. Az esetleges tűzvédelmi ellenőrzést bármikor végre hajthatják az illetékes személyek, előre bejelentkezés vagy engedélykérés nélkül.

Honlap készítés