Aktualitások

2003.10.19
A tűzvédelmi óvintézkedés fontossága

A tűzvédelmi óvintézkedés fontossága

Az egyik legfontosabb dolog a munkahelyen, hogy mindenki tisztában legyen az alapvető tűzvédelmi szabályokkal. A munkáltató, minden munkavállaló munkába állása előtt meg kell, hogy győződjön, hogy rendelkezik az alapvető tűzvédelmi ismeretekkel.

A munkáltató feladata, hogy elrendezze az oktatást azon munkavállalók részére, akik nem rendelkeznek a megfelelő képzéssel, hogy elsajátítsák az elméleti és a gyakorlati rész is egyaránt. A képzés és a rendszeres továbbképzés költsége a munkavállalót terheli. A biztonságos munkahely kialakításának érdekében a munkavállalónak az aktuális jogszabályok szerint kell, hogy eljárjon. Fontos, hogy minden munkahelyen legyen egy jól kidolgozott szabályzat és egy tűzvédelmi terv, amely alapján eljárhatnak a lehetséges vészhelyzet esetén. A munkahely foglalkozáskörétől és a munkavállalók számától függően a törvényt figyelembe véve kell, hogy eljárjunk abban az esetben, hogy alkalmazunk saját részre egy tűzvédelmi szaktanácsadót vagy csak szolgáltatásként vesszük igénybe. Amennyiben a gazdálkodó vállalat 5 főtől több dolgozót alkalmaz, kötelezően igénybe kell, hogy vegyék a tűzvédelmi tanácsadót.

Az effajta munkahelyeken rögtön a bejáratnál jól látható helyen kell feltüntetni, hogy tűz és robbanásveszélye áll fen, és ugyanitt kell elhelyezni a tiltó rendelkezésre vonatkozó piktogramot. Egy esetleges tűzvédelmi ellenőrzést bármikor végre hajthatnak, és nem kell, hogy bejelentkezzenek az illetékes személyek. Abban az esetben, ha tűzvédelmi tanácsadót alkalmazunk, felkészülhetünk az ilyen rögtönzött ellenőrzésekre, mivel a tanácsadó mindig követi az aktuális jogszabályokat és felhívja a munkáltató figyelmét az esetleges hibák korrigálásra. Szaktanácsadó alkalmazásával még takarékosak is lehetünk, hiszen elkerüljük az esedékes megbírságolásokat.

Honlap készítés