Aktualitások

2004.05.15
Tűzvédelmi oktatás Nyíregyházán

Tűzvédelmi oktatás Nyíregyházán

Ma már egyre több munkáltató felismeri a tűzvádelemi oktatás fontosságát és a jogszabályoknak megfelelő járnak el, így csoportos képzéseket szerveznek az összes munkavállaló részére.

A tűzvédelmi oktatás célja, hogy a munkavállalók megismerjék a munkavégzési környezetüket és annak jellemzőit. Azon belül még megismerik a létesítményben alkalmazandó tűzjelzés módját, vészhelyzetre előírt tervet és az ilyenkor teendő feladatokat. Az oktatást követően a dolgozók megtanulják a tűzvédelmi berendezések használatát és azok készenléti helyét. Az oktatást minden munkavállalónak a munkába állása előtt vagy rögtön a kezdetén el kell, hogy végezze. A tűzvédelmi oktatást az erre szakosodott illetékes személy végzi. A szaktanácsadó az oktatást az aktuális jogszabályok szerint végzi, melyben a hallgatókat elméletben és gyakorlatban is részesülnek. A tűzvédelmi oktatás megszervezése a munkáltató feladata és minden kötelezettség őt terheli.

A szervezett oktatásokon felül, rendkívüli oktatásra is sor kerülhet, abban az esetben, ha új munkavállaló csatlakozik a vállalathoz, vagy új beosztásra kerül. Abban az esetben is szervezhetünk rendkívüli oktatást, ha egy új jogszabály lép életbe és azt rövid időn belül kell ismertetünk. Illetve új kockázati osztállyal bővül a vállalat új gépek vagy eszközök beszerzése esetén. De bármilyen okból kifolyólag a munkáltató bármikor elrendelheti, hogy a tűzvédelmi szaktanácsadó tartson a munkavállalóknak egy képzést, hogy a lehetséges veszély elkerülése a maximális legyen. Attól függően, hogy a munkáltató mennyi dolgozót foglalkoztat a jogszabály előírja, hogy ha 5 főtől többet alkalmaz, vagy a létesítmény befogadó képessége nagyobb, akkor állandó munkaviszonyban felsőszintű tűzvédelmi tanácsadót kell, hogy alkalmazzon.         

Honlap készítés