Aktualitások

2005.03.14
A tűzvédelem Nyíregyháza területén is lényeges!

A tűzvédelem Nyíregyháza területén is lényeges!

Minden munkahelyen az egyik legfontosabb dolog a munkavédelem, és hogy minden munkavállaló tisztában legyen a tűzvédelmi szabályzattal. A munkáltató feladata, hogy leellenőrizze a dolgozókat még a munkába állasuk előtt, hogy rendelkeznek-e szakvizsgával.

A tűzvédelmet úgyis definiálhatnánk, hogy a tűzesetek megelőzésére és tűzoltói feladatók megtanítására szolgál, valamint a tűzvizsgálatot és a megfelelő feltételeket foglalja magába. A tűzvédelem fő feladatai közzé tartozik gazdálkodási szervezetek esetén, hogy a munkáltatónak önmaga köteles gondoskodni a tűzvédelmi tevékenységekről és megfelelő biztonságot kell, hogy nyújtson a foglalkoztatottaknak. Biztosítania kell a rendeltetésszerű működést robbanásveszély esetén, és rendelkeznie kell egy gondosan megszervezett tervvel, melyet a lehetséges vészhelyzet esetén alkalmazni lehet. Továbbá kötelesek a gazdasági szervezetek minden olyan feltételt megteremteni a dolgozók számára, melyek tűz és műszaki baleset esetén jelzésben, eloltásban és elhárításban lehet segítségükre.

A munkáltató felelőssége alkalmazni egy tűzvédelmi tanácsadót, aki által sokkal egyszerűbben megfelelhetünk a törvények által előírt jogszabályoknak. A tanácsadó feladata ellenőrizni a munkagépeket és az eszközök biztonságos állapotát. Amennyiben az ellenőrzés során észlel valamilyen hibát, fel kell, hogy hívja a munkáltató figyelmét és minél előbb a hibaelhárítására kötelezni azt. A munkaterületre bármikor érkezhet egy hatósági ellenőrzés, melyről nem kell, hogy bejelentést tegyenek vagy engedélyt kérjenek. Az ilyen ellenőrzések gördülékenyebb folyamata miatt is érdemes tanácsadót alkalmaznunk. A tanácsadó alkalmazásával még takarékoskodhatunk is, hiszen ha mindig követjük az aktuális jogszabályokat, akkor elkerülhetjük a lehetséges megbírságolást a hatóság által.

Honlap készítés