Aktualitások

2005.11.30
Környezetszennyezés STOP!

Környezetszennyezés STOP!

A környezetszennyezést úgyis definiálhatnánk, hogy az emberi tevékenységek a környezeti elemek tulajdonságainak hátrányos irányba való megváltoztatása, és ezáltal az emberi körülmények rongálása. Így tulajdonképpen, a saját kárunkra dolgozunk.

A környezetvédelemre többek között azért van szükség, hogy megóvjuk a természetet a következő generációknak, és az emberiség saját egészségének fennmaradását biztosítja ez által. A környezetvédelem nem csak védekező tevékenység, magába foglalja a tervszerű cselekvéseket, mellyel egyben megóvjuk a már körülöttünk létező élővilágot, illetve továbbfejlesztjük azokat. A környezetvédelem 4 elven alapul: a károk megelőzése, a már meglévő károk megszüntetése, a környezetünk fejlesztése és a természeti erőforrások ésszerű felhasználása. A környezetvédelem fontos része a természet és tájvédelem. A környezetvédők fő célja, hogy csökkentsék, illetve kiküszöböljék a káros forrásokat, mint pl. hulladékszennyezés, szennyvíztisztítók és a gyárak kéményeinél szűrőberendezés alkalmazása.

A környezetvédelem fontosságát ideje lenne felismernünk, és minél több erdő telepítését szorgalmazni, hiszen sokan fel sem fogják, hogy mekkora veszélynek vagyunk kitéve nap, mint nap a szmog által szennyezett levegő beszívásával. A legnagyobb bajok a gazdasági szennyezéseknél kezdődnek, és a környezetközpontú szemlélet hiányánál. Régebben a természeti kincsek nagy része akkora mennyiségben volt megtalálható, hogy szabad javaknak minősültek. Ma már egyre nagyobb hányaduknál merül fel mennyiségi és minőségi probléma, és ezt követően már gazdaságot igénylő javaknak nyilvánították ki. Magyarországon ma a környezeti károk 3-5 %-ot tesznek ki. Amennyiben áldozunk a környezeti károk helyre állítására, általában gyorsan megterülnek ezek a költségek.   

Honlap készítés