Aktualitások

2009.02.27
Mely vállalatok kötelesek energetikai szolgáltatót alkalmazni?

Mely vállalatok kötelesek energetikai szolgáltatót alkalmazni?

Az energetikát úgy definiálhatnánk, hogy a gépészeti tudományoknak azon ága, amelyek az energiaigények globális és lokális kérdéseivel foglalkozik, figyelembe véve a társadalmi, környezetvédelmi és a gazdasági hatásokat.

Minden olyan gazdálkodói szervezet köteles energetikai szolgáltatót alkalmazni, melyek 5 főtől nagyobb munkavállalói körrel rendelkeznek. Továbbá abban az esetben kell energetikai szolgáltatót alkalmazni, ha a megelőző 3 évben éves szinten az átlag energiafelhasználása a vállalkozásnak meghaladta a 400.000 kWh villamos energiát, a 100.000 m3 földgáz felhasználását és 3.400 GJ hőenergiától többet használ el. Az energetikai szolgáltató feladatkörébe tartozik az energetikai szemlélet hatékonyságának kialakítása, javaslattétel a hatékony energiafelhasználásra és fejlesztésekre, az energiahatékonysági fejlesztések által elért kimutatások elvégzése, továbbá a havi szintű energiafogyasztás kimutatásának elkészítése és annak értékelése, illetve a havi értékelések alapján az éves szintű összefoglaló elkészítése.

Az energetikai szolgáltató alkalmazásának előnyei abban mutatkozik meg, hogy a vállalatot teljeskörűen felkészíti az aktuális jogszabályokhoz mérten az esetleges ellenőrzésekre, melyet bejelentkezés nélkül végezhetnek el az illetékes személyek és a munkavállalókat elmélet és gyakorlati oktatásban részesíti. A szolgáltató által professzionális szolgáltatást veszünk igénybe és ez által kialakul a vállalatban az energiahatékonyságának szemlélete és az energiaellátásának biztonsága fokozódik. Továbbá az energetikai szolgáltató igénybevétele által havi és éves szinten egy átfogó képet kapunk a vállalt energia fogyasztásáról.  

Honlap készítés