Aktualitások

2006.12.13
Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány egy igazoló okirat, amely az épületnek vagy egy önálló rendeltetési egységnek a jogszabály szerint meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza.

Az energetikai tanúsítvány elkészítésekor a tanúsító meghatározza az adott épület összesített energetikai jellemzőjét, amely tartalmazza a fűtés, légtértechnikai, meleg víz ellátási és a világítási rendszerek ellátását. A kapott eredmény alapján, az energetikai minősítési osztályba való besorolás történik. Az Európai Unió minden tagállamában azonos érvényességű az Energiaminősítésű címke. A minősítés legjobb értékelését az AA++ jelölés jelzi, amely azt jelenti, hogy minimális energiaigényű, a legrosszabb értékelést JJ-vel jelzik, amely viszont annyit tesz, hogy kiemelkedően rossz teljesítményű. Egy energetikai tanúsítványra szükségünk lehet, egy újonnan épített ház esetén, az ingatlan adás-vételekor, egy évet meghaladó bérbeadás esetén, vagy ha 1000 m2 meghaladó hatósági rendeltetésű állami tulajdonú közhasznú épületről van szó, továbbá szükségünk lehet rá energetikai pályázatok készítésekor vagy lakásfenntartási támogatás igénylésekor. 

Az energetikai tanúsítvány igénylésekor a tanúsító személy és az ingatlan adminisztratív adataira van szükség. Elkészülésének ideje 2-4 munkanapot vesz igénybe. A tanúsítvány előállításának díját több tényező is befolyásolhatja pl. az ingatlan adottságai vagy a kiszállás költségei. Abban az esetben nincs szükségünk effajta tanúsítvány elkészítésére, ha évente 4 hónaptól rövidebb a használati ideje pl. nyaraló, hitéleti, mezőgazdasági vagy műhely rendeltetésű az épület A tanúsítvány általában a kiállítás napjától 10 évig érvényes. Az energetikai tanúsítvány el nem készítése az előírt jogszabály megsértésével jár.

Honlap készítés