Aktualitások

2007.03.30
Ideje felismernünk a környezetvédelem fontosságát!

Ideje felismernünk a környezetvédelem fontosságát!

A környezetvédelem világnapját, minden évben június 5-én tartjuk. A környezetvédelmi világnap célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, népszerűsítse a csoportos megmozdulásokat és terjessze a fenntartható fejlődés esélyét.

A környezetvédelem fő céljai az energiatakarékosság és azon belül is a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása és a megújuló természeti források ésszerű kihasználása. A szemét és hulladék képzés csökkentése és minél nagyobb arányú újrahasznosítás. A legfontosabb pedig, hogy megelőzzék a környezetszennyezést. A leggyakoribb környezetvédelmi csoportosítások a levegőtisztítás-védelem, a vízminőség-védelem és a talajvédelem. A szennyezés jellegétől függően külön terület még a hulladékszennyezés attól függően, hogy vízben, levegőben vagy talajon történik.

A környezetvédelem jellegétől függően, több Minisztériumot nevezhetünk meg pl. a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a levegő, a vizek, a talaj és a hulladék keletkezésének ellenőrzése és ártalmatlanítása tartozik a hatáskörébe. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a termőtalaj és a védetté még nem nyilvánított élőlényekkel foglalkozik. Az Egészségügyi Minisztérium a környezeti elemek állapotával foglalkozik, azon belül is a higiéniával és az emisszióval. A Gazdasági Minisztérium az alapkőzet és az ásványvagyon védelmének irányításával foglalkozik. Ezek a szervezetek hibátlan működésére egy megfelelő laboratóriumi hálózat áll rendelkezésükre. Annak érdekében, hogy a helyes magatartásunkkal hozzá járuljunk a környezetünk védelméhez, tartsuk be a környezetvédelmi szabályokat és ne szemeteljünk, ne égessünk el káros hulladékot, és spóroljunk a természeti erőforrásokkal.    

Honlap készítés