Aktualitások

2008.07.25
Az energetikai besorolások

Az energetikai besorolások

Ma már elképzelhetetlenek tartjuk a civilizált életet a megfelelő mennyiségű és minőségű energia felhasználása nélkül. Az energia mindenütt jelen van az életünkben, legyen szó fűtésről, vagy a közlekedésről.

A civilizált emberek által használt eszközök és gépek sokaságát, mind energia hajtja meg. Az energiafelhasználás nagy veszteségekkel és környezetszennyezéssel jár együtt. A 21. században mind jobban igény van az energiára. Ma már elektromos a fogkefénk, és minden háztartásban van legalább egy számítógép és egy autó. De figyelembe kell vennünk azt is, hogy a Földünk energia forrásai végesek és fokozott figyelmet igényel minden egyes felesleges tárgy használata, mellyel a drága energiát pazaroljuk el. A nagy márkák ezekre már különösen figyelnek, és igyekeznek energiatakarékos készülékeket előállítani. Az ingatlanok esetében is egyre jobban törekszenek az energiatakarékosságra. Az ingatlanoknál a legjobb besorolás az AA++, melynek jelentése a minimális energiaigényű, a legrosszabb értékelést pedig JJ-vel jelölik, amely annyit tesz, hogy kiemelkedően rossz.

Az ingatlanok esetén ezt a felmérést 3 mutató alapján számoljak ki: a külső falak, nyílászárók megfelelő hőkibocsátása alapján, az épület fajlagos hővesztesége által és az összesített energetikai szükségletek megfelelését (fűtés, meleg vízellátás, szellőzés, világítás). Az energia tanúsítvány kiállítása után 10 évig érvényes. A jogszabálynak megfelelően csak az 50 m2-tól kisebb ingatlanokat mentesítik energetikai tanúsítvány elkészítése alól. Az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez 1-4 munkanapra van szükség, az ingatanoktól függőn. A tanúsítvány elkészítéséhez, a tanúsítványt kérelmező személy és az ingatlan adminisztratív adataira van szükség.

Honlap készítés