Aktualitások

2010.08.31
Mit is takar az ADR tanácsadás?

Mit is takar az ADR tanácsadás?

Az ADR tanácsadókra veszélyes áru vagy hulladék szállításánál, ki és bepakolásánál, vagy csomagolásánál van szükség. ADR tanácsadó az lehet, aki a jogszabályoknak megfelelő szakképesítéssel rendelkezik.

Egy tanácsadó úgy szerezheti meg az ADR képesítést, ha felsőfokú szakképesítéssel rendelkezik és legalább 2 évig veszélyes áru szállításával kapcsolatos feladatot látott el, vagy ha középfokú végzetséggel rendelkezik, de már 5éves tapasztalata van a veszélyes áru szállításával kapcsolatban. A veszélyes áruk, vagy hulladék szállítása olyan feladat, amely minden körülmények között a legprecízebb odafigyelést igényli. Az ADR tanácsadóknak olyan szakembereknek kell, hogy legyenek, akik minden szaktudással rendelkeznek e téren, és tudatában vannak annak, hogy mekkora felelősség van a vállukon. Azok a vállalatok, melyek veszélyes árut, vagy hulladékot állítanak elő a jogszabályoknak megfelelően vagy saját alkalmazottként kell, hogy alkalmazzanak egy ADR tanácsadót, vagy szolgáltatásként kell, hogy igénybe vegyék. 

A veszélyes anyagokat szállító vállalatok kötelesek az aktuális jogszabályok szerint eljárni, és minden óvintézkedést betartani, melyre az ADR tanácsadónak kell, hogy kiterjedjen a figyelme és értesítse a vállalkozót. A veszélyes anyagok szállítását minden alkalommal szigorúan be kell jelenteni a hatóságoknak. A veszélyes áru vagy hulladékszállítás előtt erre megfelelő ADR minősítéssel ellátott csomagolóeszközbe szükséges becsomagolni. Minden ilyen becsomagolt veszélyes anyagot kötelezően fel kell címkézni és megjelölni az erre alkalmas bárcával. Az ADR szolgáltató általában magára vállalja az effajta csomagoló eszközök és veszélyességi bárcák beszerzését.

Honlap készítés