Aktualitások

2012.04.11
Tűzvédelmi szakvizsgáztatás a veszélyes munkára

Tűzvédelmi szakvizsgáztatás a veszélyes munkára

A tűzvédelmi szakvizsgáztatás minden olyan munkaadónak kötelessége, aki veszélyes munkát irányít és felügyel, mert ha alkalmazottaival nem végezteti el a tűzvédelmi szakvizsgát, akkor szankciókra és pénzbírságra számíthat.

A tűzvédelmi szakvizsga letétele 1-2 napot vesz igénybe, az első napon az alkalmazottak megismerik a tűzvédelem legfontosabb alapelveit, a második napon pedig akár már le is tehetik a vizsgát, akinek nincsen ideje részt venni az egész napos oktatáson, az beszerezhet akár egy oktató DVD-t is, ahol a teljes tűzvédelmi anyagot megtalálhatja, és ebből készülhet fel a szakvizsgára. A tűzvédelmi szakvizsgát nemcsak az alkalmazottak kell elvégezzék, hanem a munkáltatók is. A tűzvédelmi szakvizsga minden olyan esetben kötelező, ha az alkalmazott tűzoltó készülékekkel foglalkozik, ha beépített tűzoltó rendszereket tart karban és szerel, ha erősáramú berendezésekkel dolgozik, ha hegeszt vagy építőipari tevékenységet végez, ha beépített tűzjelzési rendszereket tervez, ha pirotechnikai szakboltban dolgozik, valamint akkor is, ha tűzgátló és füstgátló nyílászárók beszerelésével foglalkozik.

A tűzvédelmi szakvizsgát elvégezheti akár normál oktatásban, távoktatásban vagy ismétlődő képzés esetén akár 1-3 óra leforgása alatt a jogszabályok szerint. A tűzvédelmi oktatás nagyon fontos, mert egyre több a munkahelyi baleset a felkészületlenség miatt, és főleg amiatt, hogy az alkalmazottak nem járnak tűzvédelmi oktatásra, és így a vizsga sem sikerül nekik, viszont minden munkáltató oda kell figyeljen arra, hogy az alkalmazottak a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a munkahelyen, ezért is szükséges a tűzvédelmi szakvizsga elvégzése. A tűzvédelmi szakvizsgáztatás csak 1-2 napot vesz igénybe, de akár életeket is menthet.

Honlap készítés