Aktualitások

2013.05.28
A munkavédelem elsődleges célja

A munkavédelem elsődleges célja

A munkavédelem magába foglalja a munkahelyen levő biztonsági és egészségügyi követelményeket, szabályokat, törvényeket, és minden olyan előírást, amit a szervezeti intézkedések és az intézmények is egyaránt támogatnak.

A munkavédelem elsődleges és egyben legfontosabb célja, hogy megvédje a munkavállalót az esetleges munkahelyi kockázatokról és veszélyekről amik hatással lehetnek az egészséges munkavégzésre, tehát be kell számolni minden veszélyes anyagról, gépről és eszközről. A munkavégzés feltételeit minden munkáltató úgy kell megteremtse, hogy megelőzzék a munkahelyi baleseteket és megbetegedéseket, amik a munkahelyen alakulnak ki. Minden munkabaleset elkerülhető, ha a munkavállaló ismeri a veszélyeket és a kockázatokat, de ha a munkáltatót veszélytelen technikákat és gépeket biztosít, akkor ezáltal is el lehet kerülni a baleseteket. A munkáltatónak kötelessége munkavédelmi oktatást is biztosítani, amit csakis egy szakember végezhet el. A munkavédelmi oktatást minden kockázati változás esetén el kell végezni, és évente ajánlott megismételni akkor is, ha nincsenek változások.

Az új gépek és új módszerek bevezetése is igényli a munkavédelmi oktatás elvégzését. Mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára fontos, hogy megfelelőek és egészségesek legyenek a munkakörülménye például ne legyen nagy zaj, védve legyenek a nemdohányzó alkalmazottak, és minden munka kellemes és barátságos környezetben történjen. A munkavédelemben a munkavédelmi kockázatértékelés is egy nagyon fontos dokumentum, amiben összefoglalják az összes kockázatot és veszélyt ami felmerülhet a cégen vagy vállalkozáson belül. A munkabalesetek sajnos egyre gyakoribbak a munkavédelem hiánya miatt, viszont minden munkáltatónak kötelessége lenne biztosítani az oktatást.

Honlap készítés