Aktualitások

2013.12.13
A munkavédelmi kockázatértékelés

A munkavédelmi kockázatértékelés

A munkavédelmi kockázatértékelés a munkavédelmi szaktevékenység egyik alappillére és alapeleme. A kockázatértékelési dokumentumban a munkáltató köteles feltüntesse a cégen vagy vállalkozáson belüli esetleges kockázatokat, amik árthatnak az egészségnek, vagy bármilyen formában veszélyeztetik a többi munkavállalót és a környezetet, tehát minden veszélyt jelentő kockázatról be kell számolni.

Vállalkozások esetében külön fel kell tüntetni a veszélyes anyagokat, munkaeszközöket és keverékeket amik kockázatot jelenthetnek a kellemes, barátságos és egészséges munkahely kialakítására. Ez a munkavédelmi kockázatértékelési dokumentum tehát egy hatalmas összefoglaló, amiben alaposan áttekintik azt, hogy mik jelenthetnek veszélyt a munkavállalókra a cégen vagy vállalkozáson belül, és a biztonságos munkavégzés alapjai is ebbe a dokumentumba kerülnek. Ha ezzel a munkavédelmi kockázatértékeléssel nem rendelkezik a munkavállaló, akkor nem ismeri, hogy milyen jellegű kockázatokkal és veszélyekkel találkozhat a munkahelyen, és azt sem fogja tudni, hogy ezek ellen hogyan kell védekezni. Ráadásul, ha a munkáltató nem biztosítja a munkavédelmi kockázatértékelési dokumentumot, akkor büntetésekre és szankciókra is számíthat, hiszen ezt is előszeretettel büntetik a hatóságok.

A munkavédelmi kockázatértékelésben szerepelnie kell minden új munkafolyamatnak, új technológiának, valamint új munkaeszköznek, hiszen ezek kockázatot jelenthetnek, valamint a dokumentum tartalmazza a telephely bővítését, és minden olyan más változást is, ami bármi nemű veszélyt jelenthet a munkavállalókra és a környezetre. A munkavédelmi kockázatértékelést mindenképpen egy munkavédelmi szakember kell elvégezze, hiszen munkaegészségügyi szaktevékenységnek minőségül, tehát akárkire nem bízható rá.

Honlap készítés