Aktualitások

2014.02.12
A munkavédelmi oktatás fontossága!

A munkavédelmi oktatás fontossága!

Minden munkáltatónak kötelessége időközönként megtartani a munkavédelmi oktatást, a munkavállalónak pedig az a kötelességük, hogy megfogadják az oktatás során tanultakat, hogy a munkaidejük alatt úgy tudjanak dolgozni, hogy az ne legyen veszélyes az egészségre, és megfeleljen minden jogszabálynak.

A munkavédelmi oktatás során a munkavállaló megismeri a munkáltatói információkat, illetve különböző utasításokat is. Ezt az oktatást csakis egy szakember végezheti el, aki jól ismeri az oktatási segédletet és a munkabiztonság fogalmát. Az oktatás után a munkavállaló meg kell bizonyosodjon afelől, hogy minden munkavállaló elsajátította a szabályokat és tudja is alkalmazni az egészséges munkavégzés feltételeit is. Ha a munkáltató nem biztosítja a munkavédelmi oktatást, akkor akár komoly szankciókra is számíthat. Az oktatást mindenképpen munkaidőben szokták elvégezni, és szükséges időszakonként megismételni azt, ha változnak a szabályok, vagy valamilyen új kockázat lépett elő, amiről a munkavállalónak tudnia kell ahhoz, hogy az egészsége ne legyen fenyegetve.

Megváltozott kockázatnak számít például egy új technológia, vagy egy új gép bevezetése. Minden munkavédelmi oktatás két részből kell álljon: az elméleti, illetve a gyakorlati részből. Az oktatás során a munkavállalók megismerik a munkáltató jogait, a munkavállaló jogait, a kötelezettségeket, orvosi vizsgálatokat, az elsősegélynyújtás alapjait, a raktározás előírásait, egyéni védőeszközök juttatásának rendjét, valamint többet tudhatnak meg a munkabalesetekből, és az üzemi balesetekről is. A munkáltatónak akkor is kötelezően tartania kell munkavédelmi oktatást, ha valamilyen rendkívüli esemény következik be, például egy súlyosabb munkahelyi baleset, ráadásul ilyenkor rendkívüli munkavédelmi oktatásra van szükség, hogy még jobban felhívják a figyelmet a kockázatokra.

Honlap készítés