Aktualitások

2015.06.03
Munkabalesetek – nem csak a munkahelyen

Munkabalesetek – nem csak a munkahelyen

A munkabalesetek szó hallatán nem feltétlenül kell nehéz fizikai munkára és az abból származó súlyos balesetekre gondolni. Bár sokan hajlamosak vagyunk erre, munkabalesetek bárkivel megtörténhetek, biztonságos körülmények között is.

Az ilyen esetek alatt tehát nem csupán a munkavégzés során saját- vagy önhibánkon kívül történt baleseteket értjük, hanem azt is, ha például megcsúszunk és elesünk a munkahelyünkön vagy netán összetűzésbe kerülünk valakivel, aminek verekedés a vége. Ismert még a munkahelyi baleset kifejezés is, ami viszont azért nem fedi teljesen a valóságot, mivel az a baleset is munkabalesetnek számít, ami nem kifejezetten a munkahelyen történt, de a munkavégzéssel kapcsolatos – ha épp kimegyünk egy ügyfélhez, vagy szállítunk valamit. Fontos, hogy az viszont nem tekinthető munkabalesetnek, ha munkába menet vagy onnan hazafele ér minket baleset, kivéve, ha az a munkáltató által biztosított járművel történt.

Úgy a munkáltatóknak, mint a munkavállalóknak fontos tisztában lenni az ilyen esetekben követendő szabályokkal: először is kötelező kivizsgálni a baleseteket, jegyzőkönyvet kell felvenni róluk, és amennyiben a károsultnak sikerül bebizonyítania, hogy a baleset a munka körülményei miatt vagy a munkavégzéssel összefüggésben történt, kártérítésre válik jogosulttá. Ennek mértéke függ a baleset súlyosságától. A munkabalesetek megelőzése érdekében nemcsak a munkáltató felelőssége, hanem a munkavállalóé is, hogy meggyőződjön róla: a munkavállalás kezdetén részesül-e a kötelezően előírt, de sokszor elmulasztott munkavédelmi oktatásban, illetve az ezzel járó munkavédelmi szolgáltatásokban. Legyünk tehát tisztában jogainkkal és kötelezettségeinkkel, akkor is, ha nem végzünk veszélyes fizikai munkát.

Honlap készítés