Aktualitások

2016.10.03
Mit tehetünk, ha munkabalesetet szenvedtünk el

Mit tehetünk, ha munkabalesetet szenvedtünk el

Ha munkahelyi balesetekről beszélünk nem csak a kéz és lábtörésre kell gondolni. Ide tartozik az is, ha egy gép leszakítja a munkavállaló ujját.

A munkahelyi baleset tehát az melyet a munkavállaló a munkahelyén szenvedett el, legyen szó konkrét munkavégzésről vagy ahhoz kapcsolódó tevékenységről pl. munkán való étkezés, utazás. Ilyen borzalmas események után a munkáltatónak kötelessége kártérítést fizetni a balesetet vagy sérülést szenvedett munkavállalónak. Abban az esetben, ha feketén dolgozott a munkavállaló és sérülés érte nem nyújtható be kárigény. Mindig fontos tisztáznunk, hogy milyen balesetnél terhelhető a munkáltató kártérítéssel. Csakis abban az esetben nem köteles kártérítést fizetni a munkáltató a munkavállalónak, ha egy elháríthatatlan okokból sérült meg és ezt bizonyítani is tudja a munkáltató, pl. egy teherautó belerohan a munkahely falába, és valaki ezáltal megsérül. Abban az esetben, ha kizárólag saját hibájából történt sérülés a munkavállalóval, akkor csökken a kártérítés értéke, de minden esetben kötelessége fizetni a munkáltatónak.

A sérülést követően általában 3 éven belül adhatjuk be az igényünket a kártérítés összegére. Attól függően, hogy törvényileg van időnk benyújtani a panaszunkat, minél előbb tegyük meg mivel az idő múlásával már a bizonyítékok hiányában nehezebb dolgunk lesz. Három különböző kártérítésformát különböztettünk meg: vagyoni, nem vagyoni és járadék jellegű. Vagyoni kártérítést kérhetünk a sérülésünk gyógyítására fordított gyógyszerek beszerzésére. A nem vagyoni eredetű kártérítés a klasszikus munkahelyi balesetekre jellemző, ez valójában a személyiség jogok megsértésének számít, és ha ez a jog sérül, akkor kártérítést követelhet. A járadék jellegű, amennyiben a sérülése visszatérő költségeket követ, havi járadékot igényelhet.

Honlap készítés